— Ekler Építész Kft.

VIP Lakópark, Siófok, 2008

VIP Lakópark, Siófok, 2008

Leírás


2008-ban kezdődött az építkezés, és egy évtizeden át zajlott folyamatosan, az akkor kezdődő dekonjunktúra ellenére. A tervezőnek sikerült rávennie az építtetőt, hogy ne nagy és hosszú házakat építsen, hanem kisebb egységeket. Két érve volt. Az egyik, hogy így lehet majd könnyebben eladni a lakásokat, hamarabb készülnek el a házak, egymást finanszírozzák majd. A másik érv az ellipszis-henger alakú épületek sajátos telepítése volt, ami megoldhatóvá tette, hogy minden lakásból lehessen majd látni a Balatont.

Az építtető hallgatott a tervezőre, vállalkozásuk sikeresnek bizonyult. A 2008-as válságot követő években csak ők építkeztek a parton, éppen azért, mert a beruházó a kisebb házakat még be tudta fejezni, és finanszírozni is tudta belőlük a következők kezdéseit. No meg azért is, mert a lakások mindvégig kelendőek voltak a sajátos elrendezésükkel: valóban a Balatonra néz mindegyik.

Az építész az akácfalevelek mintázatából indult ki. Azok az ágakról elágazva a legtöbb remélhető fény felé fordulnak, és arányosan osztják el, használják ki a számukra adódó teret. Így rendeződnek a terven a levél alaprajzú házak is. Kitöltik és elosztják egymás között a keskeny parcella tóra nyíló kilátásának keskeny sávjait. Ahogy a levelek a fény felé, úgy a lakások is a tó felé fordulnak mind.

Ezzel a levél analógia nem ér véget. A házak nagyított levél-alaprajza tartogatott még metaforikus lehetőségeket. A ház-levelek közép gerince lépcsőházzal és főfallal szintenként két hosszúkás lakást választ el. Így minden lakás három égtájat élvezhet, és a leghátsó hálószobából is kilátunk még a közlekedőkön át a vízre. A keleti, déli és nyugati oldalon zártabbak a homlokzatok, tekintettel a szomszédságukra. Az északi, tóra nyíló front viszont teljesen nyitott. Hatalmas panorámás, veranda méretű fedett teraszok uralják, melyek rossz időben meg télen üveg függönyökkel zárhatók.

Először a parti házak épültek, onnan befelé, a szárazföld felé haladva épült a többi évről évre. A hatvannégy lakást tartalmazó együttes hagyományos hőszigetelő blokktéglával és monolit födémekkel épült, ezek bírják a változó sugarú íves falazást. Mindvégig kitartó volt a kereslet a házak iránt. A legbelsők is elkeltek a végén, talán nem véletlenül, hiszen azok a lakások is tudják a balatoni kilátást.

Tervező: Ekler Dezső

Építész: Berta Gyöngyi, Billing Tamás, Győri Balázs, Koncz Árpád
Szerkezettervező: Horváth Sándor – Pataky és Horváth Kft.
Statika: Tóthné és Társa Mérnöki Iroda
Gépészet: Várai László – Gázterv Kft.
Elektromos tervező: Rudi György
Kertészet: Gazsó István – Kerten Bt.

FOTÓ: Bujnovszky Tamás

Bruttó szintterület: 8.560 négyzetméter

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.