— Ekler Építész Kft.

TOKAJ TERMINÁL Látogatóközpont 2021 Tokaj-Disznókő

TOKAJ TERMINÁL Látogatóközpont 2021 Tokaj-Disznókő


A látogatóközpont helyén korábban kőbánya volt. Ha a betemetett bányát kibontjuk, hatalmas udvart találunk, ami kínálja, hogy udvarházat építsünk, s innen bányásszuk hozzá a követ. A látogatóközpont így a Tokaj-Hegyalja kőbányáit, várait meg régi udvarházait idézi majd. Előképei a Felvidék s a Zemplén udvarok árnyas árkádjai, loggiái és a bányatavak hatalmas kráterei. No meg a borospincék labirintusai, a szőlők kőtámfalai s a borházak kertjei, gyümölcsösei. Közös jellemzőjük, hogy a társas együttlétnek és munkának a terei, meg hogy zéró energiával működő terek mind, naptól védett, szellős, csendes, és fenntartható helyek mind. Az árnyékolt parkoló nyolcállásos elektromos töltőhellyel épül. Az udvari oldalszárnyak kerékpárkölcsönzőnek, a földszint terek szendvics-bárnak, borboltnak adnak helyet INFO ponttal, mosdókkal, biciklis öltözőkkel. A hatalmas fásított udvar tornácokkal, loggiákkal, játszótérrel a hétvégi piacozásnak és rendezvényeknek ad teret.

Az udvar középéről a három ágú pincefeljáró nyílik, amely a disznókői hármas útelágazást modellezi. Fakapuján belépve válaszúthoz érkeznek a látogatók, pinceágat kell választaniuk. Amerre fordulnak, aszerint fogadják őket a 37-es, a 38-as, vagy a 39-es főút fő nevezetességei. Ha előre indulnak föl, Sárospatak, Sátoraljaújhely történeti-táji emlékeit tárják eléjük az interaktív képernyő-ablakok. Ha jobbra kanyarodnak, Tarcal, Tokaj, Bodrogkeresztúr elsőrangú emlékei tárulnak eléjük. Ha balra fordulnak, Mád, Tolcsva, Boldog kővár, Vizsoly nevezetességei fogadják őket. A pince feljárókon felérve, mintha borospincéből érkeznének a szabadba, tágas udvarokba jutnak, és szőlőskertekre esik a tekintetük, ráadásul a választott útnak megfelelő irányba nyílik kilátás előttük a tájra. Ahova éppen menni szeretnének. A fönti kertes udvarokban piknikezhetnek, védetten az utak zajától. Amfiteátrumos kiképzésük révén alkalmasak akár zenés rendezvényekre, üzleti, közösségi összejövetelekre is. Turisták és irodások közösen használhatják az udvarokat, keveredhetnek, de szét is választhatók, az egyik rendezvényre, a másik turisták számára lehet éppen nyitva.

Az emeleti iroda szabadon átrendezhető, alkalmilag szeparálható 300 négyzetméteres tér, csak egy üvegezett tárgyalója van leválasztva. Ételtálaló funkciót is ellátó borbár egészíti ki a flexibilis irodát, ezt étellift köti össze a földszinti konyhával. A felülről is megvilágított tágas társas iroda-tér üvegfalakkal nyílik a fölső udvarokra, és a nagy fogadó udvar loggiájára. A zöldtetős, vasbeton kupolával fedett dombház önfenntartó növényzetet a ház-domb lábánál talajtakaró cserjék határolják, melyek középvonalában szúrós cserjék és drótkerítés gátolja a dombtetőre feljutást. Az épületet körülfutó zúzott bazalt sétányt kordonos szőlő határolja. Sorai között gyalogutak vezetnek a Disznókő kilátóhoz és a borászattal közös helikopter-leszállóhoz. Az épületet aktív házként építjük, elsősorban geotermikus hő-ellátásra alapozva.

Tervező: Ekler Dezső, Ekler Építész Kft.

Építész munkatársak: Berki Bálint, Győri Balázs, Kovács András, Köves Bálint, Ekler Artúr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.