— Ekler Építész Kft.

Szőlőskert Hotel, Badacsony, 2008

Szőlőskert Hotel, Badacsony, 2008

A szálloda elhelyezésénél kézenfekvő táj-építészeti megoldást alkalmaztunk. A szobák zömét s az apartmanok többségét is föld alá rejtettük, vagyis kertesített zöldtetővel fedett támfal-szerű épület-sávokba foglaltuk. A többi szobát és apartmant ezek fölé emelkedő tömbökbe, 19. századi villákat idéző sátortetős tömegekbe foglaltuk.
A felszín aláépítés a táj védelmét szolgálja, és a  történeti karakterhez illeszkedő megjelenést eredményez. A pihenést szolgáló és művelésre is alkalmas zöldfelületek jelentősen növelhetőek így, s a szobák jelentős része is közvetlenül a kertre nyílhat. A felszín alá rejtett épületrészek klíma-komfort és üzemeltetés szempontjából is előnyös helyzetbe kerülnek.
Az építő anyagokkal a táj tradícióit követjük. A kertek szárazon rakott támfalait bazaltkőből emeljük, az épületek külső falait bazaltot idéző, rusztikus vakolattal és szálcement borítással fedjük. Az árnyékoló szerkezeteknél és a belső közösségi terek burkolásánál is hasonló megjelenésű anyagokat alkalmazunk. A reprezentatív terek építészeti formálása, a födémek és a tartófalak áttöréseinek íves-organikus alakítása a bazalt-tufás kőzetek porozitás-mintázatát nagyítja.
A szállodától délre helyezkednek el az apartman-házak, amelyek építészeti kialakítása nagyban hasonlít a fölső épületéhez. A földszintjükön elhelyezkedő, Balaton felé nyíló lakások saját kertekkel rendelkeznek. Az emeleti lakások a tó és a hegy felé is megnyílnak.

Tervező: Ekler Dezső
Építész: Berta Gyöngyi, Ekler Zsófia, Győri Balázs, Koncz Árpád, Ükös Tamás, Szijjártó Csongor
Szerkezettervező: Horváth Sándor, Schreiber Gábor – Pataky és Horváth Kft.
Statika: Balázs Gábor, Klopka Zoltán, Sziklai Ferenc – E&H Kft.
Gépészet: Kiss József, Mátyás Zsolt, Sor Zoltán – PhQ Kft.
Elektromos tervező: Dorgai Károly, Madarász Rita – Dorterv Mérnöki Iroda Kft.
Kertészet: Páll Attila – Bojza Bt.
Belsőépítészet: Lőrincz Szilvia, Mikics András, Papp Glória

Kritika


 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.