— Ekler Építész Kft.

Szent Ilona Borászat, Somló, 2006

Szent Ilona Borászat, Somló, 2006

Leírás


Szent Ilona Borászat és Kreinbacher Pezsgőpincészet

Egy nagyobb fejlesztés első ütemeként fejeződik be mostanában egy borászat és egy pezsgőpincészet kivitelezése, amit Ekler Dezső tervei alapján építenek. A Szent Ilona Borászat és a Kreinbacher Pezsgőpincészet új létesítményei az egyik legfrekventáltabb magyar borvidék centrumában, a Somló hegy lábánál fekszenek. Az épületegyüttes részeként jelenleg pezsgőérlelő és szálloda épül még. Az egyes épületek tervei nem egy időben születtek, ebből eredően karakterük is eltérő vonásokat hordoz majd.

A borászat épületét a vulkanikus hegy domborzatához illeszkedő mesterséges domb rejti a 8-as főútról érkezők szeme elől. Hátul az épület belső terei a hegyre és a szőlőkre nyílnak. A pezsgőpincészet tömege viszont úgy hat, mintha éppen kiemelkedne a körülötte lévő terepből. A zöldtetővel borított monolit vasbeton szerkezetű csarnokok a geológiai erők formáit idézik, alaprajzukban a lávafolyások alakja, metszeteikben a tektonikus mozgások és a lávaalagutak formái jelennek meg.

Az épületek földszintje részben felülről van megvilágítva, itt zajlik a feldolgozás, a laborálás és az adminisztratív munka. A pincékbe csak közvetett módon jut természetes fény, ott az érlelés, a tárolás, a palackozás és a csomagolás történik. Hangsúlyos eleme lesz az épületegyüttesnek/komplexumnak a vendéglátás. A látogatók kóstoltatásának a borászati épület domb-tömegéből kinyúló konzolos „pinceház” ad teret és panorámát.


Építtető: Kreinbacher Pezsgőpincészet Kft., Szent Ilona Borászat Kft.

Építész: Ekler Dezső, Ekler Építész Kft.

Közreműködők: Koncz Árpád, Berta Gyöngyi, Győri Balázs, Gatter János, Katona Veronika, Kiss Dalma, Berki Bálint

Statika: E&H Kft.

Épületgépészet: PHQ Kft.

Elektromos: Libella Kft.

Belsőépítészet: Ekler Építész Kft., BIVA Kft.

Környezettervezés: Bojza Bt.

Kivitelező: Pannon Épszer Kft.

Fotó: Bujnovszky Tamás

Kritika


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer lobortis faucibus lectus. Integer sagittis vel lectus in feugiat. Vivamus volutpat magna ac ex dapibus tempus. Integer eget mollis quam. Vivamus fringilla odio eget sagittis cursus. Integer ac ante auctor, semper justo vitae, tempor sapien. Sed sollicitudin tortor elit, eget porta sem pellentesque commodo.

Videó


 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.