— Ekler Építész Kft.

Recepció és foglalkoztató, Népművészeti tábor, Nagykálló, 2008

Recepció és foglalkoztató, Népművészeti tábor, Nagykálló, 2008

Leírás


Az új fejlesztésekre a ’80-as évek végén létesült nyári tábor bővítéseként kerül sor. A Népművészeti Tábor régi épületeit Ekler Dezső tervezte, és sokfelé kaptak publicitást akkoriban. Most új recepció-épület, egy foglalkoztató és egy fürdő építésére kerülne sor. A helyi önkormányzat ragaszkodott ahhoz, hogy az új épületek is a régieket tervező építész kézjegyét viseljék magukon, s ezt a tervező úgy értelmezte, hogy az aláírását nagyította fel épület méretűvé.

Nagykálló Magyarország északkeleti részén fekszik. A város melletti kulturális tábor a népi hagyományokat életben tartó csoportoknak ad otthont. Nyaranta gyermekek és fiatalok ősi táncokat, dalokat és olyan mesterségeket tanulnak itt, a szövéstől, a fazekasságon, a fafaragáson, a kosárfonáson át, a bőrműves- és a kovácsmesterségig. A fontosabb meglévő közösségi épületek: a tánccsűr 1986-ból, az étkező és a fürdő 1987-ből, a kilátótorony és a fogadóépület pedig 1989-es tervezés.

Az új recepció épületben fogadják majd a táborozókat, itt kapják meg az alapszolgáltatásokat a kölcsönzéstől az orvosi ellátásig. A foglalkoztatóban kézműves foglalkozások zajlanak majd. Ez a két épület fából épül, akác-oszlopokkal és impregnált vörösfenyő borítással.

Az új fürdőépület impregnált fűzfavessző fonattal lesz kerítve és előrozsdásított kazánlemezből készül a tartóváza és a fedése. Bejárati udvarai a fő megközelítési irányokra nyílnak. A wc-ken, mosdókon és zuhanyozókon kívül mosómedencék is találhatók lesznek majd az előterekben. Az épület autonóm házként, energiatakarékos módon működik majd. Az öblítővizet nagyrészt a tetőn gyűjtött esővíz biztosítaná, a használati vizet a zuhanyokhoz, mosdókhoz, mosáshoz pedig a tetőn elhelyezett csőkígyókkal nyert naphő fűtené, amelynek melegvizét az épület alépítményében kialakított négy melegvíztároló gyűjti majd össze.

Link:

tervezés éve: 2009-2012

megbízó: Nagykálló Város Önkormányzata

építész: Ekler Dezső

építész munkatársak: Győri Balázs, Koncz Árpád, Berki Bálint

statika: E&H Kft.

épületgépészet:. Opti-Team Bt.

elektromos: Libella 21 Bt.

tűzvédelem: MébArt Bt.

teljes nettó alapterület: 949 m2
fürdőépület: 377 m2
fogadóépület: 294 m2
foglalkoztató: 278 m2

beépített terület: 1.411 m2

fürdőépület: 465 m2
fogadóépület: 414m2
foglalkoztató: 532 m2

Kritika


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer lobortis faucibus lectus. Integer sagittis vel lectus in feugiat. Vivamus volutpat magna ac ex dapibus tempus. Integer eget mollis quam. Vivamus fringilla odio eget sagittis cursus. Integer ac ante auctor, semper justo vitae, tempor sapien. Sed sollicitudin tortor elit, eget porta sem pellentesque commodo.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.