— Ekler Építész Kft.

Pentaplaza, Dunaújváros, 2004

Pentaplaza, Dunaújváros, 2004

Leírás


[…]
Tanács István: – Egy virág formájú áruház talán elijesztené a vásárlókat?
Ekler Dezső: – Látja, még az is lehet. Egy virág formájú épületnek a mai gyakorlat szerint jelentősége van például egy-egy város vagy régió kulturális üzenetének megfogalmazásában. Épülnek ilyenek, mint a grazi kulturális központ, vagy más nagyvárosok emblematikusnak szánt színházai, múzeumai.
A rossz építészet szellemi cselekedet is egyben. A bevásárlóközpont lényegéhez hozzátartozik a szellemi leépülés ugyanúgy, ahogyan az ott vásárolható tömegáruk silány minősége. Egy ilyen megtervezett folyamatban ellentmondást keltene bármilyen szellemi megnemesedés, amelyet például az igényes környezet jelentene.
[…]
Tanács István: Komolyan vettük a hagyományápolást – Interjú Ekler Dezsővel, Európai Házak, 2008/2, pp. 38-41.

Tervező: Ekler Dezső
Építész: Kövér István, Révai Attila

Kritika


[…]
Tanács István: – Láttam a honlapján a dunaújvárosi Penta Plaza tervét: mellette a Tesco egy Csúnya kocka, az Ön elképzelése pedig ötszirmú virágot formáz. Mi a különbség egy kocka formájú hadiraktár és egy Virág formájú hadiraktár között?
Ekler Dezső: – A virág formájút nem építik meg. Ennyi a különbség.
T.I.: – Miért nem? Abban is sok áru elférne.
E.D.: – Egy Cora- vagy egy Tesco-áruház építészetileg pontosan kifejezi önmaga lényegét: egy hadiraktár, ahová beszállítanak meg elszállítanak. Ennek a formája hangár vagy barakk – térfelesleg nélkül szükségképpen ilyen lehet csak.
[…]
Tanács István: Komolyan vettük a hagyományápolást – Interjú Ekler Dezsővel, Európai Házak, 2008/2, pp. 38-41.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.