— Ekler Építész Kft.

Hilltop Borászat, Neszmély, 1994

Hilltop Borászat, Neszmély, 1994

Az új neszmélyi borászat 1994-ben jött létre, a megszűnt állami gazdaság helyett. Az épületegyüttes telepítésével, szerkesztésmódjával, anyaghasználatával érzékenyen illeszkedik a tájba, a Gerecse lejtőinek szőlői közé. Az épületek többféle módon utalnak a múltra, az építészeti és egyúttal borászati hagyományokra: egyrészt konkrétan, bontott téglák újbóli, homlokzati felhasználásával, és az így kialakított érett, festői felületekkel, másrészt történeti formák, szerkezetek átértelmezett, elrajzolt, felnagyított alkalmazásával, ami igen jellemző Ekler munkásságára.

Szerk.: Lőrinczi Zsuzsanna: Építészeti Kalauz, Magyarország (vidéki) építészete a 20.  században, Budapest, 2003. 6 Bt., p. 94.


Tervező: Ekler Dezső
Építész munkatársak: Bérczes László, Czikéli László, Kovács Gábor, Kövér István

Kritika


Ha valakit meg akarnék győzni arról, hogy a stílus sok esetben a jó üzlet elengedhetetlen része, Neszmélyre vinném el. Amikor megérkeztem, azonnal éreztem: itt a bort kétszer annyiért lehet eladni, mint másutt. Ez nem azt jelenti, hogy a bor ára nem elsősorban a minőségétől függ, hanem hogy a minőség mellé stílus is kell. Ezt a cég külföldi versenyeken – mindenekelőtt az angol piacon – elért eredményei is igazolják.
Azt, hogy mi ragadja meg a látogatót, a képek mondják el, én közgazdászként mondom el a magamét.
Mindig voltak olyan igények, amelyek kielégítése során az ízlés nagyon fontos szerepet játszott. Az az iparos vagy kereskedő, akinek a gazdagok voltak a megrendelői, a vevői, évezredek óta tudta, hogy a stílusnak értéke van. Ahogy gazdagodik a világ, a vevők többsége számára döntő tényező lett az ízlés.
Az igazi meglepetés a telephely volt a számomra. A középkorra jellemző várfalak, a tradicionális skót whisky-üzemre jellemző tárgyaló és vendéglátó ház a maga modern, de mértéktartó berendezésével nincs ellentétben a legmodernebb technológiát befogadó, rozsdamentes, a fényben ragyogó, csillogó nagy tartályokkal. A régi, de hatalmas pincét is őrző dombról nem csak csodálatos kilátás nyílik a kanyargó Dunára, a szőlővel betelepített dombokra, de az angol gyep, a megmentett öreg fák is csodás hatást keltenek. Itt a pince felett talán Európa, de mindenesetre Magyarország egyik legszebb látványában lehet részünk, amely sok tekintetben már ember formálta természet.

Kopátsy Sándor, Neszmély – az ízlés és stílus győzelme, Családi ház, Bp. 1997/5. pp. 34-35.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.