— Ekler Építész Kft.

HF-Házak, Nyíregyháza, 2010

HF-Házak, Nyíregyháza, 2010

Leírás


Az Ekler Építész Kft. illetve Ekler Dezső által tervezett iker családi házak egy kelet-magyarországi nagyváros kertvárosi övezetében épültek, akácerdővel borított domboldalban.
Két jóbarát által, akik egymástól alig különböző házakat kívántak építeni. A szerény külsejű kétszintes családi házak pincéjében a kiszolgáló funkciók (garázs, wellness, raktárak, gépészet) kaptak helyet, felül, a dombra nyíló földszinteken a lakószobák a fedett teraszokkal.
A tágas telken a házakat kötetlenül lehetett elhelyezni és formálni. A kedvező dél-keleti tájolás és a nagyszerű kilátás is egybeesik a megérkezés irányával. A garázsok ezért kézenfekvően a konzolosan kinyúló nappali részek alatt kaptak helyet. A keleti reprezentatív vendégbejáró és a nyugati kerti kijárat az épület fő tömegéből kiforduló oldalsó loggiákon nyílnak.
Az épület kompozíciója lényegében három épülettömeg egy középpont körüli elforgatásán alapul, amelynek következtében az egyes helyiségek a legkedvezőbb helyzetet kapják.Az előszoba középen, az épület legkeskenyebb részén nyílik. Előtte a konyha-étkező és a nappali körpanorámát és közvetlen kertkapcsolatot élveznek. A hálórész az északi épületszárnyakba húzódik be.
A ház vasbeton szerkezettel épült, kitöltő tégla falakkal. Az egymásba metsződő, egymásból kiforduló épületszárnyakat eltérő homlokzati burkolatok karakterizálják, az egyik házon nyerstégla és thermofa, a másikon fordítva.

Tervező: Ekler Dezső

Építész: Berta Gyöngyi, Kenyeres László, Kiss András, Schadl Zoltán, Tóth Csaba
Szerkezettervező: Horváth Sándor, Schreiber Gábor – Pataky és Horváth Kft.
Statika: Kovács István – Kovács és Kovács Stúdió Kft.
Gépészet: Tímár Tamás – Optimál+
Elektromos tervező: Rácz Géza
Kertészet: Páll Attila – Bojza Bt.
Fotó: Bujnovszky Tamás

Kritika


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer lobortis faucibus lectus. Integer sagittis vel lectus in feugiat. Vivamus volutpat magna ac ex dapibus tempus. Integer eget mollis quam. Vivamus fringilla odio eget sagittis cursus. Integer ac ante auctor, semper justo vitae, tempor sapien. Sed sollicitudin tortor elit, eget porta sem pellentesque commodo.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.