— Ekler Építész Kft.

Gyaloghidak a 11-es út fölött 2021 Szentendre

Gyaloghidak a 11-es út fölött 2021 Szentendre


Abból indultunk ki, hogy Szentendrén a 11-es út ketté vágja a várost, akár egy szakadék. Nyilvánvalóan össze kellene gyógyítani a szétszakadt városrészeket.

Építsük hát vissza a régi utcákat, amelyek csonkán merednek ma a semmibe. Folytassuk a levegőben a csonka Paprikabíró és Mátyás király utcákat, ott, ahol valamikor a Kálvária tér felé futottak volt.

Ha megépülnek a gyalogos hidak, meglepődnek majd az arra járók, hogy milyen hamar jutnak be újra a belvárosba. Újraéled majd a környék, a zajos 11-es utat zajvédő fal és dús növényzet takarja majd.

Az emeleti iroda szabadon átrendezhető, alkalmilag szeparálható 300 négyzetméteres tér, csak egy üvegezett tárgyalója van leválasztva. Ételtálaló funkciót is ellátó borbár egészíti ki a flexibilis irodát, ezt étellift köti össze a földszinti konyhával. A felülről is megvilágított tágas társas iroda-tér üvegfalakkal nyílik a fölső udvarokra, és a nagy fogadó udvar loggiájára. A zöldtetős, vasbeton kupolával fedett dombház önfenntartó növényzetet a ház-domb lábánál talajtakaró cserjék határolják, melyek középvonalában szúrós cserjék és drótkerítés gátolja a dombtetőre feljutást. Az épületet körülfutó zúzott bazalt sétányt kordonos szőlő határolja. Sorai között gyalogutak vezetnek a Disznókő kilátóhoz és a borászattal közös helikopter-leszállóhoz. Az épületet aktív házként építjük, elsősorban geotermikus hő-ellátásra alapozva.

Tervező: Ekler Dezső

Építész munkatársak: Jassó Sándor, Kiss Borbála, Győri Balázs

Geodézia: Győrfi Ilona, Vajda József

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.