— Ekler Építész Kft.

Étkező és fürdő, Népművészeti tábor, Nagykálló, 1987

Étkező és fürdő, Népművészeti tábor, Nagykálló, 1987

Leírás


[…] Az 1987-ben épült szimmetrikus étkező a vízszintesen egymásra takaró lécezéssel egyszerűbb képet mutat, és alacsonyabb is. Ismét egy madárarc rajzolódik ki a keret és deszkázat lehető legegyszerűbb konstrukciójából.  A ház – mint tagolt alagúttér egy központi kereszttengellyel, – négy irányból megközelíthető.

Szintén szimmetrikus az 1987-es fürdőépület alaprajza és struktúrája, amely vécéket, zuhanyzókat és mosdókat tartalmaz, férfi az egyik oldalon, női a másikon. Ahogyan a Téka tábor többi épülete, ez is egy gazdaságosan tervezett szerkezet helyi anyagokból építve, ez összeolvasztja a bátor, elementáris építményt a környezetével. Erős, absztrakt formája mintha átsugározna a keményfán.

Jeffrey Cook: Seeking Structure from Nature – The Organic Architecture of Hungary,Birkhauser, Basel-Berlin-Boston, 1996.,Recreation Facilities, Nagykálló, pp. 42-51

Link:

http://www10.aeccafe.com/blogs/arch-showcase/2012/12/19/folk-arts-camp-in-nagykallo-hungary-by-ekler-architect/


Tervező: Ekler Dezső

 

Kritika


[…] Mindhárom fastruktúra kísérlet a gazdaságosság és a képzelet összhangjára.
Önmagukban, elszigetelt objektumokként, vagy a nyári táborozók nélkül excentrikusnak tűnhetnek, és mintha nem kapcslódnának sem a mindennapi tevékenységekhez, sem mélyebb személyes kinyilatkoztatást nem hordoznának. De ha a sátortábor, a szabadtéren, aktívan kikapcsolódó társaság fókuszpontjaként vizsgáljuk az épületeket, életigenlő, inspiráló jelenlétük sokkal inkább hihető lesz.

Jeffrey Cook: Seeking Structure from Nature – The Organic Architecture of Hungary, Birkhauser, Basel-Berlin-Boston, 1996., Recreation Facilities, Nagykálló, pp. 42-51.

Videó


 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.