— Ekler Építész Kft.

B-C Irodaház rekonstrukció, Budapest XI. ker. 2005

B-C Irodaház rekonstrukció, Budapest XI. ker. 2005


[…] Az egymás szomszédságában álló két épület ugyan pár, és építészeti megfogalmazásukban párhuzamok fedezhetőek fel, mégis alapvető különbségek vannak, a  területfejlesztés szempontjából, és a tervezéstörténet szempontjából egyaránt.

Kronológiailag az első, az egykor IBM irodaház, aminek rekonstrukciós munkálataira 2005-ben került sor. Eredeti tervezője Sándor Péter építész. A ’80as évek elején épült ház az utcafronttól 20 méterre visszahúzott, a terepen lépcsőző tömegekkel, az racionális térhasználatával és találó arányaival megannyi értéket hordozott magában. Szerkezetei ezzel szemben korszerűtlenek, és leromlottak, fenntartás szempontjából gazdaságtalanná váltak. A ház a régi formában, de teljesen új köntösben jelenik így meg, és ugyan nem tudott kitérni az üveg sztenderdek alól, ez minimálisan sem zavaró, még ebben az impozáns környezetben sem. A belső működést illetően megtörténtek azok a változtatások, amik az új tulajdonos cégcsoport befogadását elősegítik. A legmarkánsabb építészeti térformáló változás a régi irodaház magjában lévő közel 22 m belmagasságú aulatérben történt. Az épület ékessége egy szoborszerű, finoman formált, ívelt acéllépcső, és hozzá kapcsolódó híd ami oldottabb kapcsolatot teremt a különböző szintek között, használatba veszi a mélyebben fekvő épületrész felett kialakított tetőteraszt, és oldja azt a feszültséget, amit az óriási tagolatlan belmagasság jelentett. […]

BudaCash irodaházak / Biztos alapokon, Octogon 2011 december, 90. szám pp. 40-42.


Tervező: Ekler Dezső
Építész: Czikéli László, Fehér Laura
Szerkezettervező: Horváth Sándor, Schreiber Gábor – Pataky és Horváth Kft.
Statika: Mertha Gusztáv  – Ingenierbüro Mertha
Gépészet: Parsch László – Parsch és Tsa Kft.
Elektromos tervező: Nyári Ilona, Kalmár István – Libella 21 Bt.
Belsőépítészet: Sütő Kata, Sütő László – Suto Interior Architects

 

Kritika


A B–C épületpár a Gellérthegy déli lejtőjén, a Ménesi úton helyezkedik el. A szabadon álló beépítésű környezetben, jellemzően lakóházak és néhány közintézmény található, ami alapján lehetnek fenntartásaink a helyszínválasztás helyességével kapcsolatban. Azonban a tömegek vizuális feltárulkozása önmagában is nagyon árnyalt. A kitüntetett helyfoglalás ellenére, a domboldal gazdag zöld környezete, és a terepadottságok okos kihasználása miatt az épületek a környezetükkel léptékazonosak mind az alapterület, az épületmagasságok, mind pedig a tömegarányok tekintetében. […]

Mindezzel párhuzamosan a 2011-ben frissen átadott épület a meglévő tapasztalatokra épít. Hasonlóan az elődjéhez, tágas teret biztosítva az utca felől, frontról visszahúzva, a rézsűbe illesztve lépcsősen építkezik. A lejtésből adódóan mínusz szinteken is könnyedén létrehozhatóak irodaterek természetes bevilágítással. Ez némi kárpótlást jelenthet a telek elnyújtott arányaival szemben. A nem épp optimális telekméret, és az építési szabályozások miatt, a ház funkcionálisan is egy hosszanti sorolás eredménye. Az épület kontúrja egy az egyben leköveti a szomszédos ház törésvonalait, betartva a szabályozásban előírtakat, ugyanakkor maximalizálva a beépíthetőséget. Az önkényes formálás elmarad, mondhatni a kötöttségekből fakadóan az épület betölti azt a valós űrt, ami számára biztosított. Ez a fajta visszafogottság, a tervezői én háttérbe szorítása az épületet egyensúlyba és harmóniába hozza környezetével. Homlokzatain szintén megfigyelhetőek hasonlóságok elődjével. Párban olyanok, mint egy érme két oldala. Üveg és kő elemek váltják egymást, aminek rendjét a tetőfelépítményeken megjelenő lemezfedés egészít ki.
Az irodaházak túl azon, hogy az aktív munka színterei, egyszerre a reprezentáció, és a kommunikáció eszközei egy cég részéről. Esetünkben ez nem hétköznapi divatokat meglovagló külső formálásban olvashatjuk. Sokkal inkább abban a racionális, ésszerű hozzáállásban amit az előzmények egyértelműen feltárnak, és amit házak megjelenése is tükröz.
BudaCash irodaházak / Biztos alapokon, Octogon 2011 december, 90. szám pp. 40-42.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.