— Ekler Építész Kft.

Alessi Tea & Coffee towers 2000, Officina Alessi, 2000

Alessi Tea & Coffee towers 2000, Officina Alessi, 2000

Leírás


Az Alessandro Mendini kezdeményezte Tea & Coffee Piazza a nyolcvanas évek elején a posztmodern építészet és design nagy összegzése volt. Mendini 1979-es ötlete szerint az Alessi cég a világ meghatározó építészeit klasszikus ipari formatervezői feladatra kérte fel: kávés és teás készletek tervezésére ezüstből. Az 1983-ban a milánói San Carpoforo templomban Hans Hollein rendezésében kiállított tárgyak – többek között Robert Venturi, Charles Jencks, Aldo Rossi, Paolo Portoghesi, Alessandro Mendini, Michael Graves, Oscar Tusquets, Richard Meier és Hans Hollein munkái – egytől-egyig a kor építészeti szemléletének esszenciájaként állnak előttünk ma is. Az első kiállítás sikerén felbuzdulva Roberto Alessi és Mendini húsz évvel később megismételték a bravúrt, s ismét felkérték a kor meghatározó építészeit, hogy tervezzenek tárgyakat az Alessi számára. A 2002-es biennálén még csak “work in progress” bemutatkozó Tea & Coffee Towers 2003-ban, a Milánói Triennálén debütált. Számtalan metamorfózison esett át az építészet az 1983-as és a 2003-as kiállítás között!

A Vito Acconci, Will Alsop, Shigeru Ban, Gary Chang, David Chipperfield, Denton Corker Marshall, Ekler Dezső, Massimiliano Fuksas és Doriana O. Mandrelli, a Future Systems, Zaha Hadid, Tom Kovac, Toyo Ito, Greg Lynn, Juan Navarro Baldeweg, a Morphosis, az MVRDV, Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa, Ben van Berkel és Caroline Bos, Jean Nouvel, Dominique Perrault és Mendini szereplésével újra megvalósított projekt épp ezt a változást volt hivatott bemutatni. […]

Szentpéteri Márton

www.octogon.hu/index.php?pa=index&sess=&lan=0&kat=106&cik=4709

 

 

A négy edény emberi karaktere ragadott meg először: a kávékiöntő általában férfias, a teáskanna nőies jellegű, a tejes kiöntő leány-természetű, a cukortartó pedig fiús szokott lenni. A másik rejtvény az volt, hogy vajon létrehozható-e a négy tárgy összeilleszthető módon, ahogy a természetben is egy-egy tárgy formája mindig a nagyobb egész részeként határozódik meg. Például egy kő vagy szikla formáját a környezete és a története alakítja. Lehet, hogy a használati tárgyaink tervezése, amely ma a tiszta (absztrakt) geometriai formákon alapul, éppoly téves, mint az emberi individualitáson alapuló nézeteink. Úgy gondoljuk, mintha mindentől és mindenkitől függetlenül léteznénk, miközben sorsunk és személyiségünk valójában elődeink és a velünk élők arcát viseli, a szüleink és gyermekeink bélyegét. A tervezett készlet elemei egy család tagjai, akiknek a személyisége a többiek nyomait hordozza.

 

Az ezüstkészlet adatai:

Teáskanna               925/1000 ezüst
                               18,00 cm x 19,50 cm
                               h = 16,00 cm
                               120 cl
Kávéskanna             925/1000 ezüst
                               9,00 cm x 12,50 cm
                               h = 21,50 cm
                               50 cl
Tejkiöntő                  925/1000 ezüst
                               7,50 cm x 8,00 cm
                               h = 11,00 cm
                               25 cl
Cukortartó kanállal    925/1000 ezüst
                               7,50 cm x 7,50 cm
                               h = 14,50 cm
                               25 cl
Tálca                       925/1000 ezüst
                               d = 42,00 cm
                               h = 3,00 cm
Limitált széria: 99 példány és 3 szerzői példány
Alessi „Tea & Coffee Towers” projekt  meghívott résztvevői:
Will Alsop, Wiel Arets, Gary Chang, David Chipperfield, Denton-Corker-Marshall, Ekler Dezső, Massimiliano Fuksas és Doriana O. Mandrelli, Future Systems, Zaha Hadid, Toyo Ito, Tom Kovac, Greg Lynn, Alessandro Mendini, Morphosis, MVRDV, Juan Navarro Baldeweg, Jean Nouvel, Dominique Perrault, Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa SANAA, UN Studio.
Alessi „Tea & Coffee Piazza” (1983) résztvevői:
Michael Graves, Hans Hollein, Charles Jencks, Richard Meier, Alessandro Mendini, Paolo Portoghesi, Aldo Rossi, Stanley Tigerman, Oscar Tusquets, Robert Venturi, Kazumasa Yamashita

http://www.alessi.com/en/3/1621/silver-objects/tea-coffee-towers-tea-and-coffee-service


Tervező: Ekler Dezső
Munkatárs: Révai Attila

Kritika


 Ekler Dezső összekombinálta és egybeépítette a teás és kávéskészlet elemeit, és alkotásában egyetlen formában hozta őket össze, amely a szertartás társas jellegét idézi meg az ezüstben megtestesülő szimbolikus közösség által.
Tea & coffee towers, szerkesztette: Alessandro Mendini, Electa, Milano, 2003. p. 15http://www.alessi.com/en/3/1621/silver-objects/tea-coffee-towers-tea-and-coffee-serviceSzavai szerint egy családnak adott formát ebben a készletben a Makovecz Imre szellemi köréből induló és mára az egyik legeredetibb építésszé ért magyar tervező: a kávéskanna férfi, a teás női karaktert mutat, a tejkiöntő kislány-, a cukortartó fiújegyeket visel. Szellemes attribútumaiknak köszönhetően mindenfajta sematizálás nélkül. S minthogy – eltérő szerepük folytán – a darabok egymásra utaltak, úgy alkotnak rafinált együttest, hogy – mivel ki nagyobb, ki kisebb, az egyik szögletes, a másik kerekded – minden nézetből más-más az összkép.Vadas József: Gulliverek az óriások között, Az Alessi „Tea & Coffee Towers” pályázatáról, Átrium 2003/3., pp. 74-79.
Tags:
,
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.