16 ápr Borászat, Nyíradony, 2016
A tervezett épület közel kelet-nyugati irányban fekszik, és elnyújtott
alakjával és elhelyezkedésével egyaránt a szőlőlé feldolgozásának menetét tükrözi. Megrendelőnk
elképzelésének megfelelően a gyümölcslevek a megérkezéstől távolabbi, s a külső szemlélők elől
rejtettebb épületvégen kerülnek behordásra, úgymond a feldolgozási folyamat kevésbé látványos
részeként. Az épület érkezés felőli végén zajlik majd a készáru rakodása és elszállítása.
A tervezett épület építészeti megfogalmazása a borkészítés jellegét és dinamikáját próbálja építészeti
eszközökkel kifejezni azzal, ahogy a tölcséresen felnyíló tartálytér előtti rakodó térbe érkező nagy
mennyiségű gyümölcslevet az épület befogadja, majd a különböző erjesztő és borkezelő technológiák
segítségével az épület másik végén azt megváltozott formában különböző féle borokként kiengedi
magából az elszállításhoz. A metaforikus megjelenésen túl az emelkedő és süllyedő épülettömegek alapvetően a belső
térigények racionális elrendezését és helyiség-magasságok optimális megvalósítását szolgálják.
Tervező: Ekler Dezső
Építész: Győri Balázs
Látvány: Berki Bálint
Szerkezettervező: Dudinszky Orsolya – Dudinszky Tervezőiroda Kft.
Statikus tervező: Kovács István – Kovács és Kovács Stúdió Kft.
Gépészet: Sor Zoltán – PHQ Épületgépészeti Mérnökiroda Kft.
Elektromos tervező: Barabás Zoltán – Fer-Mat Kft.
Kert: Győri András
Sorry, the comment form is closed at this time.